Za záplavy v Kynšperku může údajně mostek na potoce. Chystá se jeho přestavba

24. říjen 2013

Potíže, které v posledních letech při velkých deštích trápí obyvatele Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku, by měla odstranit přestavba mostku na Bezejmenném potoce. Práce proběhnou na jaře příštího roku a na financování se bude podílet jak město, tak i vodohospodářská společnost, které mostek patří.

Potíže mají při velkých deštích zvláště obyvatelé ulice U hráze. Poslední záplavy tam zažili letos v červnu. Přívalový déšť zatopil zahrady i sklepy několika domů.

Obyvatelé poškozených staveb byli přesvědčeni, za problémy může hlavně voda valící se z nedaleké rychlostní silnice R6.

„Dálnice to nebere, nejsou tam žádná koryta, aby se to z ní odplavovalo, takže to jde všechno do toho údolí přes Dobroše až sem,“ stěžovala si kynšperská obyvatelka paní Jana, když se jí voda v zahradě blížila k domu.

Průzkumy však odhalily, že voda, která stéká z R6, je při povodních na vině jen asi ze dvou procent.

Zásadní problém je na Bezejmnenném potoce, na kterém jsou dva propustky. Jeden je v pořádku a schopen odvést velké množství vody, ten druhý má však průtok zúžený a při přívalových deštích utvoří hráz. Kvůli tomu může dojít k zatopení nedalekých domů.

Kynšperská radnice se proto domluvila s vodohospodářskou společností, které mostek patří, na jeho odstranění a výstavbě nového. Tím by měly být problémy s možnou velkou vodou do budoucna odstraněné. Práce by měly začít příští rok na jaře.

Spustit audio