Za přísných hygienických podmínek otevřely další služby a maloobchody

11. květen 2021 08:35

Za přísných hygienických podmínek otevřely v pondělí 10. května další služby a maloobchody. Další vlna rozvolnění zahrnuje například obchody s oblečením a obuví nebo foto služby.

V pondělí v Česku přestala platit další protikoronavirová opatření. Otevřít mohly všechny maloobchody, jako například knihkupectví, bazary nebo prodejny s obuví a oblečením pro dospělé. V obchodech ale bude dál muset na každého zákazníka připadat minimálně 15 metrů čtverečních.

Fungovat začala také většina služeb. Rozvolnění se týká například solárií, lanovek, zlatnictví, hodinářství, foto služeb nebo zastaváren. Mírnější pravidla platí také pro lázně. Ty mohou poskytovat služby lidem, kteří už dostali obě dávky očkování nebo těm, kteří covid-19 v posledních 90 dnech prodělali.

Čtěte také

Změny se dotkly i nošení roušek. Používat roušky nebo respirátory už není povinné ve všech zastavěných částech měst a obcí bez ohledu na to, jestli v okolí jsou další lidé. Ochrana dýchacích cest je venku povinná pouze v situaci, kdy nebude možné udržet dvoumetrový odstup od ostatních.

Po celém Česku se otevřely všechny ročníky základních škol. Do tříd se tak vrátili i žáci druhého stupně v krajích, kde je pořád horší epidemická situace. Týká se to třeba Vysočiny nebo Zlínského kraje. I nadále ale bude v celé zemi platit rotační výuka. Kromě toho se žáci budou dál učit s rouškami nebo respirátory a budou se pravidelně testovat.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , iROZHLAS.cz
Spustit audio