Z Karlových Varů se létá do dalšího ruského města

21. říjen 2011

Karlovy Vary a ruský Rostov na Donu spojila nová pravidelná letecká linka. Společnost Czech Connect Airlines spustila provoz na své druhé pravidelné lince z letiště v Olšových Vratech. Po lince do Jekatěrinburgu, která je v provozu od března letošního roku, budou letouny této společnosti typu Boeing 737 spojovat lázeňskou metropoli s dalším z ruských měst.

Nové letecké spojení reaguje na zvyšující se poptávku ruské klientely po cestách do Karlových Varů a dalších měst v lázeňském trojúhelníku. Mezi oběma městy bude nová linka létat jednou týdně ve čtvrtek.

Vlastník letiště, Karlovarský kraj, ale stále usiluje také o letecké spojení se západní Evropou. V současnosti se létá na pravidelných linkách z Karlových Varů výhradně do Ruska. Třikrát týdně stroje Českých aerolinií míří do Moskvy, kam dvakrát týdne létá rovněž Aeroflot. Dvakrát týdně se dále létá do Petrohradu a dvakrát do Jekatěrinburgu. Nyní nově přibyl Rostov a ČSA začnou od listopadu jednou týdně létat do Samary. Linky do Kyjeva a Baku byly letos po několika letech zastaveny.

I přesto se karlovarskému letišti nebývale daří. V září prošlo leteckým přístavem celkem 10 814 cestujících, což znamená, že tento měsíc byl letos nejúspěšnější. Ve srovnání se zářím roku 2010 stoupl počet pasažérů o 35 procent. Od ledna do září odbavilo letiště 73 739 lidí. Rekordu dosáhla i přeprava zboží a pošty.

Nyní pokračuje na letišti v Olšových Vratech rozšiřování odbavovací plochy pro letadla. Investice za 30 milionů umožní současné stání více čekajících letadel. Nová plocha poskytne místo pro čtyři letadla Airbus 320 nebo Boeing 737. V současné době mohou na letišti stát jen dvě letadla.


Rostov na Donu je město ležící na jihu evropské části Ruské federace. Je správním střediskem Rostovské oblasti a celého Jižního federálního okruhu. Město bylo založeno v roce 1749, ale název Rostov na Donu vve své dnešní podobě je z roku 1796, kdy získalo práva skutečného města. Dnes žije v Rostově na Donu asi 1 100 000 obyvatel a je tak desátým největším městem v Ruské federaci.

autor: zdt
Spustit audio