Wanda Jackson: Let´s Have A Party

19. říjen 2021

Písničku, kterou u nás většina lidí zná pod názvem To máme mládež, zpívaly s českým textem Petra Janů, Věra Špinarová nebo Marie Rottrová. Ve světě byla známá jako hit Let´s Have A Party a ve svém repertoáru ji měl Elvis Presley, Paul McCartney nebo Led Zeppelin. O její slávu a všeobecnou známost se ale postarala zpěvačka Wanda Jackson.

To máme mládež, to máme mládež, kam to vede, se ptám. To se zpívá ve známé písničce. Tento rokenrol s českým textem nazpíval u nás kdekdo. Je ale zajímavé, že ho do svého repertoáru umístily spíše zpěvačky, než zpěváci. Asi to bude tím, že se děvčata nechala inspirovat nejznámější verzí této písničky, která se v originále jmenuje Let´s Have A Party, - Pojďme se bavit. Strhujícím způsobem ji v rice 1958 nazpívala Wanda Jackson. První, tedy originální verzi nazpíval už v r. 1957 Elvis Presley do filmu Loving You. Oba se zúčastnili turné interpretů country muziky s názvem Hank Snow Jamboree v padesátém pátém roce.

Drsný hlasový projev Wandy Jackson byl pro některé fanoušky tehdejší country moc divoký, ale i tak ji najdeme v každé country encyklopedii. Dnes je považována za ženu mnoha hudebních stylů od rokenrolu, country, popu až ke gospelové hudbě. Její skladba Fujiyama Mama měsíc okupovala špičku japonské hitparády. V roce 1987 natočila v tehdejším Československu společné album Let's have a party in the Prague se zpěvákem Karlem Zichem. I když má žánrově velice pestrý repertoár, publikum si na koncertech skoro vždy vyžádá její největší hit Let´s Have A Party.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.