Vzpomínka na Františka Danihelku

6. červen 2022

17. května by se pětasedmdesáti let dožil František Danihelka z Klenčí pod Čerchovem. Zpěvák, dudák, ale i široko daleko známý lidový vypravěč.

František Danihelka

František Danihelka se narodil 17. května roku 1947 v Domažlicích, ale se svými rodiči žil v nedalekém Klenčí pod Čerchovem, kde také navštěvoval základní školu. V Domažlicích absolvoval střední průmyslovou školu, ale tomuto oboru se nevěnoval. Po maturitě nastoupil na základní vojenskou službu k Pohraniční stráži a tady zůstal jako voják z povolání. V 80. letech si doplnil vzdělání studiem filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor dějiny umění. V devadesátých letech žil ve Zbraslavi a vyučoval na místní základní škole dějepis, český jazyk a občanskou výchovu. Dokonce byl v té době vyhlášen nejoblíbenějším učitelem roku.

Vysněné dudy

František Danihelka se začal učit hrát na dudy ve svých třinácti letech. Nejprve u Bohumila Krause, poté u Jakuba Jahna a Jiřího Konrádyho. O rok později mu rodiče koupili dávno vysněné dudy a on hrál s dudáckou muzikou při základní škole v Klenčí. V roce 1972 se stal důstojníkem Pohraniční stráže a ihned založil s vojáky základní služby v Poběžovicích dudáckou kapelu. S tou v letech 1973-1980 absolvoval více než 300 vystoupení.

František Danihelka vystupoval nejčastěji jako sólista. Pravda, spíše toho vždycky více napovídal, než nahrál a nazpíval, ale možná právě proto patřil k nejpopulárnějším dudákům své doby. Občas hostoval s Národopisným souborem z Postřekova nebo mužským sborem Haltravan z Klenčí.

Hrdý Chod

Přestože žil František Danihelka poslední léta svého života v Praze na Zbraslavi, nikdy na své rodné milované Chodsko nezapomněl a při každé sebemenší příležitosti se sem rád vracel. Však také označení „hrdý Chod“ je v jeho případě více než na místě. Dokonce na Chodsko organizoval školní zájezdy a seznamoval tak pražské děti s krásami a historií kraje pod Čerchovem. Ke konci života mu zdravotní stav už nedovoloval ani dudat, ani zpívat a definitivně svůj boj se zákeřnou nemocí prohrál 10. května roku 2014 v nedožitých 67 letech. Pro svoji veselou povahu však ve vzpomínkách mnohých zůstává dodnes.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio