Význam hranic ve vztazích

16. říjen 2010

Co to jsou hranice? V nejjednodušším smyslu hranice představují vymezení něčího vlastnictví. Označují začátek a konec něčeho. Ve fyzickém světě jsou hranice dobře vidět. Ploty, značky, hradby, živé ploty, atd. Přestože vypadají různě, nesou stejné sdělení: Tady začíná můj pozemek. Vlastník pozemku je právně zodpovědný za to, co se děje na jeho pozemku. Ti, kdo vlastníky daného pozemku nejsou, za něj nejsou zodpovědní.

Stejný smysl mají i hranice psychické, hranice "já", které se uplatňují v mezilidských vztazích. Tyto neviditelné, nehmotné hranice jsou nesmírně důležité, protože kdyby člověk bral zájmy všech ostatních lidí (případně i zvířat, rostlin a přírody jako celku) stejně vážně jako své osobní životní zájmy, pak by (psychicky, ale možná ani fyzicky) nepřežil. V tomto smyslu jsou hranice určitá neviditelná, nehmatatelná dělítka, která určují, co je záležitostí mou a co je záležitostí druhého. Když totiž budu vědět, kde jsou v našem vztahu hranice, vím také, čeho je kdo vlastníkem, komu patří takové jevy, jako jsou pocity, postoje a chování. A pokud se u něčeho z toho vyskytne problém, vím také, komu tento problém náleží.

O hranicích, o tom, proč jsou ve vztazích tak důležité, k čemu všemu mohou být využity, ale i zneužity, si s vámi a se svým hostem Karlem Řežábkem povídá Mirka Homolková.

autor: Mirka Homolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.