Výzdoba několika kruhových objezdů bude muset pryč. Podle policie může ohrožovat řidiče

19. květen 2022 10:55

Dopravní policisté začali v Karlovarském kraji s kontrolou kruhových objezdů. Zaměřují se především na křižovatky, které obce a města vyzdobily různými symboly, plastikami, anebo uměleckými sochami.

Důlní vozíky a umělecké plastiky zdobí některé kruhové objezdy v Karlovarském kraji. Dopravním policistům se ale podoba křižovatek příliš nelíbí. Při nehodách by totiž pevné překážky uprostřed objezdu mohly být pro motoristy nebezpečné. Pokud výzdobu posoudí jako závadnou, její vlastníci ji pravděpodobně budou muset odstranit.

Podle policejní mluvčí Kateřiny Peškově už policisté našli první nedostatky: „Při kontrolách okružních křižovatek bylo zjištěno, že na některých byly umístěny předměty bez řádného projednání. Pevné překážky umístěné na středovém ostrovu okružní křižovatky odpoutávají pozornost účastníků silničního provozu tak, jako každá špatně umístěná reklama.“

Kruhový objezd v Sokolově na sjezdu z D6

Prověrky kruhových objezdů v regionu zaznamenal krajský radní Jan Bureš z ODS, který je zodpovědný za dopravu. Jak řekl Českému rozhlasu, už má i první signály o tom, že vlastníci kruhových objezdů muset v některých případech výzdobu křižovatek odstranit.

Které kruhové objezdy v kraji jsou pro motoristy nebezpečné svou výzdobou, někteří vlastníci křižovatek možná tuší. Zatím to ale oficiálně neví. „V současné době nebudeme konkretizovat, kterých kruhových objezdů se to týká. Jedná se o kruhové objezdy na Karlovarsku, Sokolovsku i Chebsku,“ dodala policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Do výzdob investovaly města a obce desítky i sta tisíce korun. S připomínkami dopravních policistů už teď například v Ostrově, Chebu nebo Sokolově rozhodně nesouhlasí. „Všude ve světě jsou okružní křižovatky nazdobené, každý se tím chlubí. Myslím si, že by k tomu měla policie postupovat jiným způsobem,“ řekl radní Bureš.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio