Výtvarník Michal Špora představí v karlovarské Drahomíře podivuhodné hlavy, krajiny a biblickou Evu

V karlovarské galerii kina Drahomíra začíná dnešní vernisáží výstava výtvarníka a uměleckého keramika Michala Špory nazvaná stručně a výstižně Obrazy a sochy. Příchozím otevře autor úderem sedmnácté hodiny pomyslné okno do svých abstraktně laděných krajin. Jsou jich více než tři desítky.

Na dalších obrazech pak umělec představuje výjevy z biblických příběhů a starých bájí. Expozici dotváří plastiky v podobě lidských hlav. „Jsou to z devadesáti procent obrazy krajin, které jsou zjednodušené. Druhou část tvoří biblické výjevy nebo výjevy z antických bájí. Třetí část představují keramické hlavy přibližně ve skutečné velikosti,“ popsal expozici autor. Michal Špora je absolventem oboru modelář na Střední keramické škole v Karlových Varech, kde také žije a tvoří.

Lidské hlavy symbolizují různé vlastnosti, postoje a podobenství. Tváře jsou pouze schematické a nepřipomínají konkrétní obličeje. „Nazval jsem to portréty bez podoby,“ poznamenal Špora. Jedna hlava má například na hlavě hnízdo se slepičími vejci, z další vyčnívají barevné tužky. Další hlava má po stranách obtisklé dlaně. „To jsou různé podoby lásky. Z jedné strany vás pohladí, z druhé dostanete od života ránu. Na všech se dá něco najít, nějaký reálný základ, není to samoúčelné,“ vysvětluje autor.

V menší boční místnosti galerie Drahomíra jsou obrazy s postavami z biblických a bájných příběhů. Nechybí například Paridův soud, Daidalos a Ikaros nebo převozník Cháron. Některé motivy zachytil autor s humornou nadsázkou, třeba biblickou Evu, hada a jablko ze Stromu poznání. „Ten obraz se jmenuje ‚Když byla Eva ještě blbá’,“ dodal Michal Špora.

Výstavu jeho prací můžete v galerii karlovarského kina Drahomíra vidět do konce února. Vernisáž expozice začíná dnes 7. ledna od 17 hodin.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio