Výstava Milíře 2019 otevírá okno do Krušných hor

20. listopad 2019 14:00

V karlovarském domě Green House otevřeli díky výtvarníkům pomyslné okno do Krušných hor. Začala tam výstava Milíře 2019. 

Krušnohorskou krajinou se nechávají inspirovat výtvarníci už od roku 2004, kteří se účastní akce Milíře v Horní Blatné. Letos vystavuje výsledky své práce třináct výtvarníků, a to z Karlovarska i sousedního Německa.

Jednou z výtvarnic, která představila svůj pohled na Krušné hory, je galeristka Varvara Divišová z Krajské umělecké asociace Karlovy Vary: „Milíře už jsou tradiční workshop, mnozí umělci přijíždějí opakovaně. Necháváme na sebe působit krajinu, ale i jeden druhého.“

Z tuzemských autorů jsou v Green House k vidění také práce Jana Samce a jeho syna nebo Lenky Sárové Malíské. Objevují se zde nejen klasické krajiny, ale také koláže a abstraktní díla. K těm patří například dva obrazy zmiňované Lenky Sárové Malíské. „Letos jsem se věnovala vodní hladině, malovala jsem malé jezírko. Zaujalo mě, jak se mění barva vody v souvislosti se změnou světla,“ uvedla výtvarnice.

Návštěvníky zaujmou například koláže Ivana Dušánka, který zobrazil květinu zvanou sléz pižmový a ke svým pracím vždy připojil plastiku muže. „Třeba jsem to já na té louce, to by mohla být také jedna interpretace,“ směje se otázce, koho postava představuje. Výstavu Milíře 2019 si v karlovarském domě Green House můžete prohlédnout do 12. ledna příštího roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio