Vyšla kniha věnovaná historii houslařství

16. leden 2015

Unikátní knihu, která mapuje dějiny tradiční výroby hudebních nástrojů v chebsko-německém pohraničí, má Houslařská škola v Chebu. Autorem je učitel Jiří Pátek. Publikace vznikala několik let. Zahrnuje informace nejen z německých zdrojů, ale také z archivu bývalé houslařské školy v Lubech. Ta byla založená v roce 1873 a je jednou z nejstarších škol vůbec.

Kniha Z dějin houslařství na Chebsku začíná v polovině 17. století, kdy výroba hudebních nástrojů na Lubsku a Kraslicku nahradila končící hornictví v těchto regionech. Výjimečná publikace by nemohla vzniknout za pomoci dalších autorů.

První část knihy napsal historik Jaromír Boháč už v roce 1982 pro účely tehdejšího závodu na výrobu strunných hudebních nástrojů Cremona (v současné době Strunal) v Lubech u Chebu.

„Zadavatelem bylo vedení podniku, které chtělo ucelenou historii výroby hudebních nástrojů. Doktor Jaromír Boháč napsal tu historii tak, jak jí badatelsky zjistil a samozřejmě pokračoval až do 20. století a končil v roce 1938,“ listuje publikací její autor Jiří Pátek.

Asi nejhorším obdobím na shánění informací byla 70. až 90. léta minulého století. „Nedělaly se žádné výroční zprávy, žádná hlášení jako tomu bylo dříve,“ říká Pátek.

Kniha je určená jak pro odbornou, tak i laickou veřejnost. Je doplněna o historické fotografie. Nechybí ani informace o tom, kolik se v roce 1887 vyrobilo strunných hudebních nástrojů a součástek v Lubech a okolí. Jen houslí to bylo přes 91 tisíc a kytar přes 14 tisíc kusů.

A nahlédnete i do dílen mistrů houslařů i kytarářů. Stejně tak se o nich dozvíte mnoho informací. Autora Jiřího Pátka při jejich shánění překvapilo hlavně poválečné období výroby a vývoj houslařské školy.

Čtěte také

„Musí říct, že jsou to leckdy velmi zajímavé a motivující informace i pro současnost, protože ta doba nebyla vůbec lehká. Dokonce v jistém čase počátku 50. let hrozilo to, že bude výroba přenesena do vnitrozemí včetně školy,“ dodává Jiří Pátek.

Příběhy o tom, jak a kde vznikly na Chebsku první hudební nástroje, si zájemci budou moci přečíst v českém i v německém jazyce. Publikace obsahuje celkem 448 stran a vznikla za pomoci Evropské unie. Už teď Jiří Pátek přemýšlí o jejím pokračování.

Spustit audio