Vyražený zub? Nepodléhejte zoufalství, nepropadejte panice

7. únor 2017

Může se to stát komukoli. Nejvíc vyražených zubů mívají sportovci, všichni si vybavujeme kolozubý úsměv Jaromíra Jágra. Někdy ale stačí nešťastné uklouznutí, zakopnutí nebo divočejší dítě a zub je venku.

Zub je možné zachránit

Se zubem v dlani si nemusíte hned zoufat, i zubaři dnes dokážou zdánlivě nemožné - vrátit zub do zubního lůžka a zafixovat ho tam tak, aby vám ještě dlouho vydržel a dobře sloužil. Musíte ovšem dodržet několik podmínek.

Co udělat?

„Nejdůležitější je nenechat zub vyschnout,“ zdůrazňuje plzeňský stomatolog MUDr. Pavel Vlnař a radí zub v ideálním případě vhodit do čisté lahvičky, lékovky, a naplivat na něj. „Protože ten zub se koupe v něčem, co je mu vlastní a nevadí mu to. Když se nepovedou sliny, stačí čistá voda a okamžitě k zubaři," říká Vlnař.

Další možností je dát si zub do úst mezi dáseň a tvář a tak ho do zubní ordinace donést. Pamatujte si pro případ, že byste neměli po ruce žádnou lahvičku ani jiný podobný transportní obal. Hokejisté s vyraženým zubem nebo zuby v ústech dohrávají zápasy.

Co platí, je dostat se i s vyraženým zubem k zubnímu lékaři co nejdříve, nejlépe do 3 hodin od úrazu. „Když přijdete ke stomatologovi např. až druhý den, pravděpodobnost záchrany zubu výrazně klesá,“ upozorňuje MUDr. Pavel Vlnař. Pak by vás po zhojení rány čekal buď můstek, nebo implantát.

Co nedělat?

Jednou z mylných rad je zub důkladně omýt a vyčistit kartáčkem. Správné je nechat ho být tak, jak je.

Nezkoušejte zub zasadit zpátky do dásně. „To bych určitě nedělal. Ten člověk je v takovém šoku, že pravděpodobnost, že se trefí se zubem přesně tam, kam má být zub replantován, je velmi malá. Pokud ovšem nemá po ruce zubaře,“ říká s nadhledem MUDr. Vlnař. Do rány bychom si také mohli zanést infekci.

Chybou by bylo i vložit zub do kapesníku, ubrousku a dalších materiálů, které by ze zubu odvedly vlhkost. Zásadní je NENECHAT ZUB VYSCHNOUT.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.