Výpadovka na Prahu se zúží. ŘSD tak reaguje na časté dopravní nehody

25. srpen 2021 10:35

Dopravní nehody, omezený provoz, výjezdy záchranářů. Tak vypadala v uplynulých týdnech výpadovka Karlových Varů na Prahu. Úsek mezi golfovým hřištěm a městskou částí proto čekají úpravy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje úpravy hlavní příjezdové silnice z Prahy do lázeňských Karlových Varů. Jde o reakci na sérii nedávných nehod, při které umírali lidé. Úsek mezi golfovým hřištěm a cvičnou střelnici je velmi rizikový.

Silnice se od Olšových Vrat prudce svažuje a v prudkých zatáčkách se stáčí ke Karlovým Varům. Míjí se zde dva pruhy ve směru na Prahu a jeden pruh z kopce na Karlovy Vary. Často tak osobní auta předjíždějící pomalejší nákladní auta v rychlejším pruhu na Prahu vjedou do protisměru nebo auta jedoucí z kopce na Karlovy Vary vybočí do protijedoucího rychlého pruhu. K nehodám tady dochází zpravidla za nepříznivého počasí.

Na úpravách spolupracuje ŘSD s policisty

Úpravy rizikového úseku tady už začaly snížením maximální povolené rychlosti v zatáčkách. ŘSD navíc připravuje položení speciálního protiskluzného povrchu ve všech nebezpečných místech. Podstatnou úpravou bude snížení počtu jízdních pruhů. Zatímco motoristé ještě mohou na výjezdu z Karlových Varů přejíždět do prostředního pruhu, v budoucnu to možné nebude, ve dvoukilometrovém úseku stoupání bude doprava svedena pouze do dvou pruhů.

Úpravy podle ředitele regionální pobočky ŘSD Lukáše Hnízdila začnou hned, jak bude mít firma potřebná povolení. Pravděpodobně tedy v září, nebo v říjnu tak, aby byla silnice před zimou bezpečnější. Na nebezpečný úsek se více zaměřili i dopravní policisté, kteří tady pravidelně provádějí kontroly a měření rychlosti.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio