Vyhlídku Gloriett nad Hroznětínem zdobí dřevěný altánek. Vidět jsou z něj Krušné hory i Karlovy Vary

21. únor 2019 12:00

Město Hroznětín leží poblíž Karlových Varů na samém úpatí Krušných hor. Kdysi trhová ves, ležící na břehu říčky Bystřice, byla založena koncem 12. století. Podle vymýceného místa a rozdělávání ohňů dostala německý název Lichtenstadt a český Roznětín, později pak Hroznětín.

 

Historii města i zajímavá místa v jeho okolí přibližují dva turistické okruhy nazvané Hroznětínská zastavení. První okruh představuje nenáročná trasa s deseti zastávkami. Během čtyřkilometrové procházky se na informačních tabulích dozvíte o hroznětínských památkách.

Druhý turistický okruh je o poznání náročnější. A to nejen kvůli své sedmikilometrové délce, ale především kvůli převýšení, které činí více než 250 výškových metrů. Tato trasa vás zavede až pod kopec Rozhled na vyhlídku jménem Gloriett.

Cestou k vyhlídce potkáte dvě zastavení. První, kde si můžete odpočinout a vydýchat se po náročném výstupu, se jmenuje Pod křížem. Nachází se pod skalní mohylou, na jejímž vrcholu je vztyčený velký dřevěný kříž. Hned další zastavení můžete využít i k malému osvěžení. Najdete u něj totiž lesní studánku.

Nejvyšším bodem celé trasy je vyhlídka nazvaná Gloriett. Toto kamenné návrší zdobil už na přelomu 19. a 20. století altánek. O jeho historii se toho mnoho neví, jen to, že v 50. letech minulého století vyhořel a zbytky stavby strhl velký vítr.

Od května roku 2018 tu ale stojí altán nový. Je ze světlého dřeva a můžete si z něj vychutnat ty nejkrásnější výhledy do širokého okolí. Za pěkného počasí můžete přehlédnout prostor od jižní části Krušných hor až po Karlovy Vary.

Spustit audio