Vyhlášení krajského kola Ceny Ď se letos poprvé uskuteční v Sokolově. Nominujte své favority!

28. leden 2020 10:20

Historik Josef Macke, agentura Kompakt nebo školní atletický klub Chodov. To jsou držitelé Ceny Ď za loňský rok v Karlovarském kraji. I v letošním jubilejním 20. ročníku udílení cen můžou organizace a spolky po celé České republice nominovat významné dobrodince nebo sponzory.

Cenu Ď každoročně získají lidé nebo organizace, které podporují nějaké veřejné instituce. Může se jednat o charitativní spolky, ale například i o nemocnice, stacionáře nebo muzea. Název ceny je odvozený od zlidovělého spojení „tak ti Ď“, neboli „tak ti děkuji“. Instituce tak dávají najevo lidem, kteří je podporují, že jejich pomoc je potřeba a že pro ně má velký význam.

Nominaci můžou přihlásit například školy, knihovny nebo i dětské domovy. Zkrátka všechny instituce nebo lidé, kteří pořádají vzdělávací, vědecké a charitativní projekty a chtějí tímto způsobem poděkovat svým sponzorům nebo mecenášům. Nominaci ale může zaslat i konkrétní město za nezištnou práci. Cenu tak můžou získat dobrovolní hasiči nebo sportovní kluby. Nejde ani tak o to, jestli nominovaný poskytl finanční pomoc nebo věnoval svůj čas, ale spíš o to, jaký význam jeho pomoc měla.

Za Karlovarský kraj získala vloni Cenu Ď společnost Kompakt, která věnovala sociální automobil Tyflocentru v Karlových Varech. Vůz slouží především v k převozu zrakově postižených klientů centra. V celostátním kole měl ale náš region dalšího zástupce. Cenu totiž také získal ostrovský rodák a patriot Ing. Josef Macke, a to za podporu historie na Karlovarsku a Sokolovsku.

Krajské kolo letošního jubilejního 20. ročníku budou organizátoři poprvé vyhlašovat v Sokolově. Nominace na Cenu Ď můžou zájemci zasílat do konce února.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio