Výdejní okénko nebo rozvoz jídel. To jsou jediné možnosti restaurací, jak zachovat alespoň částečný provoz

14. říjen 2020 13:00

Ode dneška platí nová vládní nařízení proti šíření koronaviru. Jedním z nich je i omezení provozu restaurací, barů a klubů po celé České republice. Provozovny mají možnost otevřít výdejní okénka nebo zajistit rozvozy jídel.

Provozovny, kde se vaří, můžou ode dneška využít pouze možnost výdejového okénka nebo rozvozu jídel. Některé restaurace v Karlovarském kraji se tak k výdeji přes okénko vrátí stejně jako na jaře, jinde začali s rozvozem jídla už před uzavřením provozoven. Ještě včera ale restaurace přivítali minimálně na tři týdny poslední hosty.

„Přistoupili jsme k tomu podobně jako na jaře. Já už jsem to predikovala dopředu někdy v srpnu, takže jsem už od pondělí zahájila znova rozvozy, které v omezené míře fungovaly po celé léto,“ uvedla majitelka restaurace v Nejdku Gabriela Cvingrová.

Řada restaurací opět zavede výdej jídla přes okénko. „Budeme mít otevřené výdejní okénko. Přes obědy bude malá pauza. Večer zkusíme prodat nějaké strašné zásoby piva, co máme a nevíme, co s tím,“ popsal provozovatel restaurace v centru Karlových Varů Bohumil Šesták. Přechod na režim výdejního okénka je podle něj možný ze dne na den.

Podle vládního nařízení zůstanou restaurační zařízení uzavřená minimálně do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio