Všeho moc škodí. I zdravé výživy, říká odbornice

15. leden 2018

Přehnaný zájem o zdravou výživu může vést i k nezdravým extrémům – ať už jde o paleo dietu nebo veganství.

Nepříliš známou poruchou, takzvanou ortorexií, se vedle známějších poruch příjmu potravy zabývá host pátečního Vesele i Vážně o Víkendu MUDr. Miroslava Navrátilová.

Borek Kapitančik si s vedoucí lékařkou Poradny pro poruchy příjmu potravy a metabolismu ve FN Brno povídal například o tom, že ve výživě může škodit i příliš mnoho dobrých úmyslů.

„Ortorexie není klasifikována jako nemoc, ale původní zájem o zdravou výživu se radikalizoval v mnoha směrech, které jdou do extrémů – ať už jde o dietu podle kávové sedliny, krevní skupiny, dělenou stravu, ale i veganská strava nebo pouze strava bez tepelné úpravy,“ vysvětlila Miroslava Navrátilová v rozhovoru.

Člověk je podle ní geneticky nastavený jako všežravec. A podobně jako psa se nebudete snažit krmit pouze mrkví, ani člověku dlouhodobé extrémy ve výživě nijak neprospívají. Pro některé skupiny obyvatel mohou být dokonce nebezpečné.

„Zdravý dospělý člověk ať si klidně experimentuje. Ale extrémy ve výživě u dospívajících, dětí, seniorů nebo těhotných a kojících žen mohou těmto lidem vyloženě ublížit,“ upozornila odbornice.

Zároveň popřela, že by senioři potřebovali jíst méně než dospělí lidé - právě naopak - starší lidé mají zvýšenou potřebu bílkovin. Zároveň by si měli dávat pozor na pitný režim a nečekat až na pocit žízně.

autoři: Borek Kapitančik , ska
Spustit audio