Všechny předměty v češtině i němčině. Základní škola v Chebu začala s bilingvní výukou

2. září 2021 14:35

Učitelé šesté základní školy v Chebu začali se speciální dvojjazyčnou výukou. Všechny předměty se tam budou žáci prvního ročníku učit v českém i německém jazyce zároveň.

Pro skupinu žáků prvního ročníku 6. základní školy v Chebu začala fungovat takzvaná bilingvní třída. Novinka je to nejen pro prvňáky a jejich rodiče, ale taky pro samotné učitele. Ti se museli během letních prázdnin připravit, aby od začátku školního roku mohli plnohodnotně začít výuku v tomto pilotním projektu.

„Třída je specifická v tom, že je tam výuka nejazykových předmětů v cizím jazyce. Žáci budou mít například matematiku, půl hodiny se budou učit česky a následně se budou učit německá slovíčka související s matematikou,“ uvedla ředitelka školy Štěpánka Dostálová.

V každé třídě budou dva učitelé. „Nazýváme to tandemovou výukou, kdy je tam kmenová třídní učitelka, která bude zajišťovat tu českou část výuky, a pak tam máme kvalifikovanou němčinářku. Bohužel vzhledem k situaci jsme se nedomluvili s bavorskou vládou, aby nám uvolnila německého rodilého mluvčího,“ dodala Dostálová.

Letos do speciální dvojjazyčné třídy nastoupil omezený počet 19 dětí. Pokud bude projekt úspěšný, škola v něm plánuje pokračovat i příští rok.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio