Vochovské gramofonové jehly Semlerů se staly kýženými objekty mnoha sběratelů

Semlerovi byli významným podnikatelským rodem 19. století na Plzeňsku. Nejvíce je proslavila pravděpodobně výroba gramofonových jehel ve Vochově.

Na počátku všeho stál Simon Semler, který se narodil roku 1854 ve Vejprnicích. S podnikáním začal ve Stříbře, kde dodával a stavěl veškeré výdřevy na zpevnění důlních chodeb v uhelných a stříbrných dolech. Roku 1880 se oženil s dcerou plzeňského podnikatele Morice Klaubera Bertou a v Plzni založil obchod s nejrůznějším zbožím. V roce 1902 koupil vochovskou továrnu, kde vyráběl široký sortiment železných výrobků.

Synové dle tradice následovali otce

Semlerovi měli pět dětí - tři chlapce a dvě dívky. Všichni tři mužští potomci následovali otce v podnikání. Nejstarší Hugo se stal prokuristou a dva zbývající bratři Oskar a Robert se stali společníky ve firmě. Po první světové válce synové firmu vedli a modernizovali všechny provozy. Jejich otec Simon Semler umírá v roce 1921 na gangrénu z těžké cukrovky.

Gramofon - nový hit na trhu

Nastala nová doba a lidé se chtěli bavit. Hudba a tanec dostávaly stále více prostoru ve volném čase, a tak přišel na trh gramofon. Vochovská továrna začala roku 1927 vyrábět žádané gramofonové jehly. Tyto gramofonové jehly značky SEM všech možných tvarů a barevných provedení s atraktivními obrázky se staly dokonce objekty sběratelské vášně mnohých sběratelů.

Semlerovi vyráběli mnohem více druhů výrobků. Od drátů na motorová a jízdní kola, přes klavírní struny, až po výztuže do deštníků. Kuriózně byly využívány například jejich velké zavírací špendlíky, a to v Africe, kam se také dovážely. Sloužily tamním lidem jako peněženky na mince s otvorem uprostřed.

Útěk před nacisty

V roce 1939 byli Semlerovi nuceni prodat firmu Pražské železářské společnosti. Kvůli židovskému původu museli myslet na záchranu života a uprchli z Čech. Hugovi a jeho ženě Lili se podařilo utéct přes Švýcarsko na Kubu, a po několika letech pokračovali do Kanady, kde začali znovu podnikat – založili firmu na zpracování dřeva. Oskarova rodina uprchla do Austrálie, kde v roce 1946 získala občanství. Vochovská továrna byla po druhé světové válce znárodněna.

Zapomenutý rod?

Hugův syn Hanuš uprchl v roce 1939 do Anglie, kde byl přijat do královského letectva a stal se příslušníkem RAF. Byl palubním mechanikem 311. československé bombardovací peruti.

Willy Semler, syn Oskara, navštívil roku 1991 Plzeň. Při té příležitosti navštívil i bývalou rodinnou továrnu ve Vochově. Vrátný, který zrovna tehdy sloužil na bráně stále fungujícího závodu, jej oslovil slovy: „Copa byste chtěl, pane Semlere?“

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.