Vlčí mák jako symbol

Každého 11. dne 11. měsíce v roce přesně v 11 hodin se ve Velké Británii zastaví na dvě minuty život. Už od roku 1919 je tímto způsobem v den podpisu příměří, kterým byly ukončeny krvavé boje 1. světové války, uctívána památka padlých. A jak s tím souvisí papírový květ vlčího máku? 

Mák vlčí, obvykle nazývaný vlčí mák, je jednoletá rostlina. Tato všeobecně známá květina má spoustu lidových názvů, jako je ohníček, červánčí, maková panenka, pleskánek a další.

V roce 2017 se stal vlčí mák německou Rostlinou roku. Vlčí mák není považován za chráněnou rostlinu. Je však symbolem. 11. listopadu, kdy se slaví Den válečných veteránů, je květ vlčího máku používán jako symbol na počest vojáků, kteří padli za 1. světové války.

Červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na západní frontě. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu.

Vlčí mák je i symbolem plodnosti, hojnosti, nadbytku, sebeobětování, vzpomínek, krve, spánku a nového života. Má svoji symboliku i v květomluvě, znamená „Neprozraďme naši lásku“.

Vlčí máky jsou i v mnoha písních, třeba v té od Jaromíra Bažanta a textaře Jiřího Štaidla. Zpívá Václav Neckář.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.