Vlastníci Kyselky slibují opravu lázní

21. září 2011

Vlastníci památkově chráněných objektů v bývalých lázních Kyselka, společnosti Karlovarské minerální vody a C. T. S. Duo, představili projekt na obnovu některých zdevastovaných budov. Plán se týká tří až čtyř objektů z celkového počtu 22 budov, které v Kyselce zůstaly. Na záchranu mají vydat obě společnosti až 400 milionů korun.

V bývalé Mattoniho vile by měl vyrůst hotel, projekt počítá i s úpravami okolí Ottova pramene. Obnovena bude i rohová věž u Jindřichova dvora, kde vyvěrá obnovený minerální pramen. V pavilonu Löschner má být muzeum značky Mattoni, společnost Karlovarské minerální vody počítá i s opravou obytného domu Stallburg.

Historik Stanislav Burachovič připustil, že demolice některých budov bude bolestná, ale je to jediné možné řešení. Myšlenku na obnovu některých budov v bývalých lázních Kyselka podporují i představitelé Karlových Varů. S projektem souhlasí i v samotné Kyselce.

Proti chátrání Kyselky už delší dobu bojuje Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky. Ta kritizuje i záměr KMV a C. T. S. Duo. Zejména proto, že počítá se značným počtem demolicí v lázeňském areálu. Petici za záchranu lázní podepsalo více než 14 tisíc lidí.

Minulý týden došlo po návštěvě prezidenta Václava Klause v Kyselce k potyčce mezi oběma tábory. Ve chvíli, kdy viceprezident asociace Martin J. Kadrman ředitele Karlovarských minerálních vod označil za dobytek, dostal od Alessandra Pasquala facku.

autor: zdt
Spustit audio