Vláda vítá investici BMW v Karlovarském kraji

10. květen 2018 14:00

Prohlášení o strategické spolupráci s BMW projednala vláda. Týká se výstavby vývojového a testovacího centra mnichovské automobilky, které má vzniknout na Sokolovsku.

Investice automobilky ve výši cca 250 milionů eur spadá do oblasti vyspělých technologií. Má mimo jiné přispět k rozvoji Karlovarského kraje. Konkrétně by zde měla vzniknout řada kvalifikovaných pracovních míst, což je pro oblast ovlivněnou těžbou hnědého uhlí a jejím pozdějším útlumem velmi důležité.

Vývojové a testovací centrum by mělo čítat více než stovku kilometrů zkušebních tratí a celou řadu technických zařízení. Jako jsou třeba laboratoře klimatických zkoušek, systémy odolnosti proti korozi, či postřiková závlahová zařízení.

BMW žádá Česko o téměř půl miliardy. Chce ji využít při stavbě testovacího centra na Sokolovsku

Jižní Korea zakázala prodej deseti modelů automobilů - mezi nimi i vozů značky BMW

Automobilka BMW požádala Česko v souvislosti s vybudováním testovacího centra na Sokolovsku o investiční pobídky. Chce celkem 18,75 milionu eur, tedy zhruba 480 milionů korun. Vyplývá to z materiálu, kterým se bude zabývat vláda.

To vše na celkové ploše 525 hektarů. Cílem centra je umožnit reálnou simulaci různých druhů provozu a dopravních situací a na základě toho vyvinout nové systémy.

„Investice má pro Karlovarský kraj, znamenat stovky pracovních míst včetně těch vysoce kvalifikovaných, jako jsou technici nebo odborníci na digitalizaci a autonomní řízení. Jde tedy o investici s vyšší přidanou hodnotou, na které se chce ČR více zaměřit tak, jak s tím počítá připravovaná novela zákona o investičních pobídkách,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Termín podpisu prohlášení o strategické spolupráci mezi vládou České republiky a BMW bude stanoven. V současné době se předpokládá, že centrum zahájí provoz koncem roku 2022.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio