Vítání jara a vynášení Morany v Plzni se blíží

20. březen 2023

Národopisné muzeum Plzeňska, pobočka Západočeského muzea v Plzni, připravuje i letos akci nazvanou Vítání jara v Plzni - vynášení Morany. Proběhne o páté neděli postní (zvané Smrtná) 26. března formou společného průvodu, který se vydá z Kopeckého sadů směrem k soutoku Mže a Radbuzy. Tam bude loutka Morany vhozena do Berounky a následně zpět do Plzně přineseno „léto“. K účasti je zvána široká veřejnost!

Vynášení Morany v Plzni

Tradice vynášení zimy - „Morany“ (Mořeny, Mařeny) je od pradávna jedním z nejvýznamnějších výročních zvyků symbolizujících odchod zimy a příchod jara. Zima, personifikovaná do podoby „Smrti“, bývala v minulosti na tzv. Smrtnou neděli (pátá neděla postní) podle tradic „chystána“ plzeňskými děvčaty, která ji pak za zpěvu písní odnesla k řece, kde ji symbolicky sprovodila ze světa.

V minulosti bylo vynášení Morany výhradně dívčím zvykem, praktikovaným hlavně v příměstských oblastech Plzeňska. Dívky nosívaly Moranu od stavení ke stavení a za tradičního popěvku "Smrt nesem ze vsi, nové léto do vsi" společně koledovaly. Na určeném místě Moranu sprovodily ze světa - spálením, vhozením do vody nebo zakopáním. Zpět do vesnice pak přinášely "léto" v podobě nazdobeného a opentleného stromku.

Vynášení Morany

Letošní Vynášení Morany a vítání jara v Plzni proběhne 26. března. Kvůli probíhající generální rekonstrukci Národopisného muzea Plzeňska vyjde tentokrát společný moranový průvod v 10 hodin od hlavní budovy Západočeského muzea v Plzni (Kopeckého sady) a vydá se směrem k soutoku Mže a Radbuzy. Tam bude obřadně loutka Morany vhozena do Berounky a následně se průvod odebere zpět do Plzně s "létem", končit se bude na náměstí Republiky. Průvod i v letošním roce doprovodí muzika Dětského folklorního souboru Mladinka z Plzně.

Spustit audio