Vincenz Priessnitz: Průkopníka vodoléčby inspirovala srnka

Vincenz Priessnitz, rodák z horské samoty v Gräfenberku u Frývaldova – dnešních Lázní Jeseník – pocházel z chudé rodiny a odmala se musel ohánět v hospodářství. Jednou prý pozoroval srnu, jak si chodí do lesní studánky vymývat zraněnou nohu.

Právě na ni si vzpomněl pokaždé, když při práci utrpěl úraz. A že jich bylo! Při svážení dřeva mu otěže skříply ruku, pak mu naložený povoz přejel přes hrudník a zranil ho tak těžce, že mu místní ranhojič věštil rychlý konec.

Vincenz se rozhodl, že to nevzdá a léčil se po způsobu zmíněné srny, dokud nebyl zase jako rybička. Když pomohl sobě, proč nepomoci ostatním? Začal léčit chudé i vážené frývaldovské občany, dokonce i vídeňskou honoraci. Rodný dům nechal přestavět, v přízemí umístil jedny necky – a tak vznikl první vodoléčebný ústav na světě.

Krajem se začala šířit pověst, že mladý Priessnitz má zvláštní schopnosti. Studovaní doktoři ho ale nazývali podvodníkem a šarlatánem, podali na něj stížnost, pak i žalobu. Soudní spory se vlekly léta.

Lázně ve Frývaldově oficiálně vznikly až roku 1837, kdy se Priessnitzovi konečně podařilo získat dobrozdání císařské komise, která prohlásila vodoléčbu za „nový pozoruhodný jev v oblasti zdravotnictví“.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio