Víc než pocit

16. duben 2009

16. dubna odpoledne čeká Karlovy Vary velká společenská událost, která souvisí s velikonočním ziskem mistrovského titulu pro tamní extraligový hokejový klub. Tým HC Energie se bude spolu s věrnými fanoušky loučit s dosluhujícím zimním stadionem. Tomuto významnému mezníku ve sportovní historii lázeňské metropole se v poznámce Víc než pocit věnuje Lubomír Stejskal.

V roce 1975 se narodili dva významní čeští hokejoví reprezentanti, kteří si splnili svůj sportovní sen, když stanuli na ledové ploše severoamerické NHL - útočník Václav Prospal a brankář Martin Prusek. V témže roce spatřil světlo světa Petr Sailer, hokejista na soupisce karlovarského týmu HC Energie. Připomínám tento letopočet proto, že v jeho průběhu bylo dokončeno provizorní hokejové hřiště v karlovarské čtvrti Rybáře. Tehdy ještě nezastřešené; pod otevřeným nebem se pak hrálo několik dalších sezón. Původní provizorium, které podobně jako dočasnost může v tuzemských podmínkách trvat neúměrně dlouhou dobu, se protáhlo na bezmála pětatřicet let. Tečku za tímto časovým úsekem obstará dnešní podvečer, kdy se hokejisté, fanoušci a funkcionáři sejdou na zimním stadionu naposledy.

Tentokrát ne kvůli třem dvacetiminutovkám vyplněným symfonií hokejek bojujících o černý kotouč. Ledovou plochu nahradí palubovka, kde loučení s halou bude mít tu nejpříjemnější podobu. Protože nad nostalgií bude dominovat pocit z famózního úspěchu. Připravený program - autogramiáda, vzpomínky pamětníků, focení s hráči a koncert několika kapel se ponese ve znamení oslavy zisku mistrovského titulu, který hráči extraligové Energie získali uplynulou neděli právě zde. Shodou okolností v době, kdy na druhém břehu Ohře finišují práce na moderní multifunkční hale, novém hokejovém stánku oddílu šampiónů. Ačkoli stavba je mnohými považována za kontroverzní, příliš drahou a megalomanskou - a čas ukáže, nakolik měli její kritici pravdu -, nelze nevidět potřebnost takovéhoto sportovního zařízení.

Karlovarská aréna

Jestliže se karlovarští hokejisté dokázali probojovat na extraligový Olymp navzdory tomu, že působili v nevyhovující a zastaralé hale, pak si moderní arénu, za níž se nebudou muset oni ani fanoušci stydět, jistě zaslouží. Tady jde přece o něco víc než je pouhý pocit. Jde o respekt k principu, který platí nejen ve sportu: chceme-li výsledky, musíme pro jejich dosažení vytvořit co nejlepší podmínky. A ruku na srdce, takové bude mít karlovarský extraligový hokej teprve od příští sezóny. O to cennější je zisk mistrovského titulu pro jeho barvy v ročníku právě skončeném.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio