Věznice trápí nedostatek zaměstnanců. Kritická situace je v Praze, Plzni i Horním Slavkově

20. březen 2024 11:25

Věznice v Česku se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Nejvíc pracovníků chybí na pozicích dozorců a strážných.

Začátkem letošního roku bylo ve věznicích po celé zemi zapotřebí přibližně tisíc nových zaměstnanců. Situace je nejvážnější v pražských věznicích, ale i v Plzni na Borech nebo v Horním Slavkově, kde chybí téměř 25 lidí na plný úvazek.

„Naše věznice se potýká s nedostatkem příslušníků, kterých nám nejvíc odešlo za minulý rok, nějakých deset až dvanáct. Pro věznici, jako je Horní Slavkov, je to velký problém. Spíš odcházejí starší generace a my se musíme teď zaměřit především na mladé lidi,“ uvedl ředitel věznice v Horním Slavkově Robert Frýdecký.

Podle Frýdeckého je největší nedostatek pracovníků právě v řadách dozorců a strážných. Tato práce je náročná jak fyzicky, tak i psychicky. „Když máte 12 hodin denně neustále řešit problémy odsouzených, není to jednoduché. Mnoho lidí se na to nehodí, musí být odolní nejen psychicky, ale i fyzicky,“ dodal Frýdecký.

Aby věznice nemusely přejít k omezování chodu, jsou nuceny vypomáhat si pracovníky z jiných částí republiky, zaměstnanci musejí také často sloužit přesčasy.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio