Věznice Ostrov zavedla absolutní novinku mezi českými věznicemi

Téměř 25 let stála ve věznici v Ostrově u Karlových Varů nevyužitá budova. Po jeden rok trvající rekonstrukci se z chátrajícího objektu staly nové ubikace pro odsouzené. Někteří z nich se na zajištění stavebních prací i podíleli.

Úpravy nevyužité budovy stály vězeňskou správu přes 96 milionů korun. Kromě nových ubytovacích prostor s kapacitou až 178 odsouzených v budově vznikly sociální zázemí, jídelna, místnost pro volnočasové aktivity a zázemí pro vychovatele a odborné pracovníky. „Byly vybudovány celkem tři vycházkové dvory, které jsou součástí vnějšího traktu, a v podkroví vznikla víceúčelová místnost, kde budou probíhat nějaké terapie a zájmové kroužky,“ upřesnil ředitel věznice Pavel Zange.

Velkou novinkou rekonstruovaných ubikací jsou posuvné těžké dveře cel, místo klasických výklopných. V rámci českých věznic jde o unikát. Není ale vyloučeno, že se v budoucnu objeví i jinde. Nové cely jsou prostornější, než bývalo zvykem v minulosti. Věznice se tak snažila splnit moderní evropské standardy a principy vězeňství, které říkají, že na jednoho vězně by mělo připadat šest metrů čtverečních.

Podle generálního ředitele vězeňské služby České republiky Petra Dohnala patří rekonstrukce části ostrovské věznice mezi největší svého druhu v zemi. Podobné projekty vězeňská služba v nejbližší době nechystá. „Neopustili jsme však myšlenku – mít v každém kraji jednu věznici pro výkon trestu, proto plánujeme do budoucna vystavět i věznici v Jižních Čechách, kde aktuálně žádnou nemáme,“ řekl Dohnal.

Do nového pavilonu v ostrovské věznice se první odsouzení nastěhují začátkem letošního března. Celková kapacita věznice v osadě Vykmanov tím vzroste na 1 109 míst.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio