Vepřové závitky podlité bílým vínem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:


800 g vepřové kýty
2 housky
500 ml vývaru
80 g špeku
4 cibule
3 lžíce mandlí
2 lžíce nasekané petrželky
50 g cherry rajčátek
sůl, pepř
4 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 mrkev
1/4celeru
400 ml suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
2 jablka

Postup:

Na kostičky nakrájené housky zalijeme v míse vývarem a necháme vsáknout. Špek a 2 cibule nakrájíme na malé kostičky. Špek opečeme na pánvi, přidáme cibuli, posekané mandle, pokrájenou petrželku a orestujeme. Přidáme okapané na kousky pokrájené rajčata, navlhčené pečivo, osolíme, opepříme a v pánvi promícháme. Kýtu rozřízneme na velký plát, rozklepeme přes fólii, poklademe směsí a stočíme do rolády. Převážeme provázkem a opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji. Na pánvi osmahneme zbylé pokrájené cibule, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Vše přendáme k masu do zapékací mísy, podlijeme vínem a vývarem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180°C po dobu 45 – 50 minut. Roládu vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, krátce orestujeme, zalijeme vodou ( vývarem) a dobře rozmícháme. Provaříme 10 minut, vložíme zpět roládu, přidáme na měsíčky nakrájená jablka a krátce prohřejeme. Roládu krájíme na plátky a ozdobíme bylinkami.

Přílohy: těstoviny, rýže

autor: posluchač