Vepřová žebírka po Mexicku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

1,20 kg libového vepřového bůčku s kostí
1 cibule
1 bobkový list
3 kuličky pepře
Sůl

Na marinádu:
3 lžíce balzamikového octa
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu
1 lžička mleté papriky
1/2 lžičky chilli
1/2 lžičky mletých hořčičných semínek


Postup:

Maso nakrájíme na šest porcí, vložíme do nádoby, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, sůl, pepř, zalijeme velmi malým množstvím vody a pod poklicí uvaříme téměř do měkka. Maso necháme vystydnout, pak jej vyndáme, každou porci potřeme marinádou, připravenou smícháním všech surovin a v chladu necháme do druhého dne.
Poté maso naskládáme do pekáče, podlijeme vývarem z vařeného masa, ze kterého jsme odstranili koření a pečeme nezakryté cca 20 minut v dobře vyhřáté troubě. Pak maso obrátíme, potřeme zbylou marinádou, podle potřeby podlijeme vývarem a dopečeme. Pečené maso má být tmavě hnědé.


Vhodnou přílohou
jsou vařené nebo pečené brambory, tortilly či jiné moučné placky, chléb, dušená rýže.

Celková doba přípravy (bez doby potřebné k marinování) je cca 1 a 1/2 hodiny.
6 porcí

autor: šéfkuchař