Velký pátek: podle pověr den kouzel a čar

Na velikonoční Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista. Dodržuje se přísný půst, nesmí se uklízet, ani hýbat se zemí.

Pohanské zvyky zase říkají, že je tento den spojen s kouzly. Nejen, že se dějí zázraky, ale také se má otevírat země, aby vydala své poklady. V tento den se nesmí nic vynášet z domu, půjčovat, ani do domu přinášet. Věci přinesené by totiž mohly být očarované.

Velký pátek je dnem věštění a zvláštních znamení, takže se dnes dobře dívejte kolem sebe, můžete uvidět svoji budoucnost. Vaše Iva Hüttnerová.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.