Velikonoční ostrov je jen jeden

4. listopad 2014

Žádné Velikonoční ostrovy neexistují. Už Thor Heyerdahl říkal, že jsou tisíce ostrovů, ale to nejvzdálenější a nejodlehlejší místo na světě je Velikonoční ostrov. Svoje o tom ví i Pavel Pavel, který dokázal sochy na tomto ostrově rozpohybovat a to právě jako člen Heyerdahlovy expedice v roce 1986. Vyprávění Pavla Pavla jsme vysílali 4.listopadu 2014.

My Češi se neumíme pořádně pochválit – to je další poznatek, který pan Pavel za poslední léta učinil. Je velký rozdíl, pokud o sobě potichu na přednášce řeknete: „Podařilo se mi odhalit, vypočítat, zrekonstruovat…“ anebo takřka po americkém vzoru bouchnout do stolu a prohlásit: „Já jsem nejlepší a hned vám řeknu proč! Přišel jsem jako první na světě s řešením záhady soch Moai na Velikonočním ostrově!“

Moai na ostrově Rano Raraku

Poslední čtyři volební období se Pavel Pavel věnoval komunální politice v rodných Strakonicích. Nyní končí, ale o své budoucnosti má jasno – často bývá zván jak na Velikonoční ostrov, tak na různé kongresy a přednášky věnované této destinaci po celém světě. K tomu vlastní firmu na stěhování velkých břemen, přemisťuje například obrovské tovární stroje nebo bankovní trezory.

A co se Plzně týče, nedá na ni dopustit. Jednak tady vystudoval vysokou školu, chutná mu pivo. Ale hlavně – přivezl si od nás do Strakonic svojí manželku…

Jak přišel na řešení rozpohybování soch Moai? Jak na to v tehdejší době reagovala média? A proč se postavil do čela jihočeského Krajského svazu lyžování?

Tak na tyto otázky odpovídá Pavel Pavel v rozhovoru s moderátorem Stanislavem Juríkem v programu Českého rozhlasu Plzeň. Celý rozhovor si můžete poslechnout pod odkazem „Přehrajte si celý příspěvek“.

Spustit audio