Velikonoce a zahrada pana Hrušky

13. duben 2009

Sváteční fejeton faráře z Touškova Jiřího Barhoně na Velikonoční pondělí se týká se pochopitelně významných křesťanských svátků. Přečte ho Bronislav Kotiš

Jako mladý člověk jsem rád chodíval do jednoho pražského klubu na audiovizuální pořady "Krásné záhady naší planety". Uváděli ho poutavým způsobem dva nadšení badatelé a poukazovali v něm na podivuhodné jevy kolem nás, kterým se snažili přijít na kloub.

To jsem ještě netušil, že jednou budu knězem a budu každodenně při mši svaté stát před záhadou, která je největší a nejdramatičtější ze všech. Před záhadou a tajemstvím Velikonoc. Ježíšovo ukřižování a zmrtvýchvstání. K čemu by byl život, kdyby trval jen několik roků?

Velikonoce

Netušil jsem ani to, že se jednou dostanu do Plzně, ve které žije nějaký pan Hruška, který udělal něco, co ani nevím jak popsat. Těm, kteří mu velmi ublížili, odpustil, ale to mu nestačilo. Postavil pro ně a všechny ostatní jedinečnou zahradu. Aby do ní přišli, odpočinuli si a jeden druhému také odpustili, je-li třeba. Nejsou snad tohle Velikonoce a Vzkříšení už tady na zemi?

O Meditační zahradě pana Hrušky bylo už ledacos napsáno. Mě připomíná Rajskou zahradu. Pan Hruška v ní vysázel mnoho okrasných stromů a nechal postavit také Křížovou cestu, na jejímž posledním zastavení je Kristus nikoli uložený do hrobu, ale zmrtvýchvstalý.

To, co jsem tušil ještě méně, bylo, že se s takovýmto člověkem někdy setkám a budu s ním moci hovořit o Bohu i o člověku, o životě i o víře. A to, co jsem tušil úplně nejméně, bylo pak to, že s ním budu, aspoň trochu, prožívat jeho Velikonoce. Navštěvoval jsem ho každý týden během posledního roku jeho života. Uchovávám i poslední slova, která mi řekl, a rozvažuji o nich.

Památník obětem zla - Maria

Mám-li, anebo snad mohu-li, něco říci o Velikonocích, pak místo slov přichází spíše myšlenka na pana Hrušku a jeho zahradu. Ona sama hovoří. Nejkrásnější bývá na jaře, tak neváhejte.

Pro úplnost dodávám, že v areálu této zahrady je pro každého něco. Kromě již zmíněného i kaple sv. Maxmiliána Kolbeho, jezírko s rybami a menší houpačka. Tu však přenechte k užívání dětem. Když jsem se na ní před jedenácti lety houpal, spadl jsem, roztrhl si nové kalhoty a rozbil koleno.

autor: Jiří Barhoň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.