Vejmrda
podle kuchaře Iva Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
- 1 křen
- 2-3 kyselejší jablka
- ocet (citrónová šťáva)
- cukr
- sůl
- pepř
Postup:
Křen očistíme, nastrouháme najemno, jablka nastrouháme i se slupkou, promícháme. Podle chuti přidáme ocet, sůl, pepř, cukr a promícháme.
Můžeme přidat i nastrouhanou mrkev.
Zakryjeme potravinovou fólií a necháme nejméně 30 minut odležet v lednici.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.