Vejce tohoto ptáka patří k největším na světě

30. leden 2023
Mezi námi zvířaty

Nandu Darwinův patří k běžcům a svým vzhledem může připomínat australského emu nebo afrického pštrosa dvouprstého. Jedná se však o nelétavého ptáka z Jižní Ameriky.

Tomuto ptáku se říká také nandu menší: „Jeho příbuzným je nandu pampový a proti němu je toto zvíře podstatně menší. Dosahuje hmotnosti 15-25 kg a výšky cca 1 m. Jméno Darwinův získal podle Charlese Darwina, který po něm pátral, a údajně jej Darwin určil až podle zbytků ostatků, kdy po jedné večeři zbyly z nandu jen kosti, které byly menší, než od nandu pampového,“ osvětlil pracovník Zoologické a botanické zahrady města Plzně Tomáš Weber.

Nandu Darwinův

Kupříkladu pštrosi jsou dle některých tvrzení výborní hlídači, a případným zlodějům či vetřelcům nic nedarují. „Naši nandu jsou poměrně hodní, i když se může vyskytnout výjimka, kdy samci mohou být agresivní, a to obzvláště v období, kdy sedí na vejcích, jelikož u tohoto živočicha sedí na vejcích pouze samec,“ řekl Weber. Nandu může vyvinout rychlost až 60 km/h, čili naštvat byste ho rozhodně nechtěli.

Nandu Darwinův má poměrně velká vejce, jedna z největších na světě, kdy jednomu jeho vejci odpovídá obsahem zhruba 10 slepičích vajec. Vůbec největší vejce má však africký pštros, kdy by se do jednoho jeho vejce vešlo zhruba 25 vajec slepičích.

Víc si o tomto živočichovi můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Spustit audio