Vědci monitorovali vzácného brouka na Šumavě celé léto

15. říjen 2023

Celé léto probíhal na Šumavě rozsáhlý monitoring zaměřený na velmi vzácný druh bezobratlého živočicha – trnoštítce horského. Jedná se přitom o velmi vzácného brouka, který se vyskytuje jen na několika málo místech v Evropě a to ještě v malých populacích. V Národním parku Šumava byl ale jeho výskyt prokázán na skoro celém území a zároveň byly zaznamenány i jeho přesuny a doletové schopnosti.

O tom, že trnoštítec na Šumavě žije, odborníci věděli už dlouho, jenže nedokázali blíže popsat kde, případně v jak velké populaci. Letošní monitoring, přímo zaměřený na tohoto brouka tak byl premiérou a nutno říci, že úspěšnou. V rámci tohoto monitoringu se podařilo trnoštítce prokázat na čtrnácti lokalitách napříč celým územím národního parku Šumava Mimo to se jim podařilo v několika případech popsat jejich přesun, což je podle zoologa Správy Národního parku Šumava Vladimíra Dvořáka opravdu výjimečné poznání.

„Tohle jenom dokumentuje to, že informací z bionomie trnoštítce je relativně méně, než u jiných druhů. Těch věcí, které nevíme, je dost. Jedna z věcí, která se u tohoto brouka nevěděla, jsou jeho doletové schopnosti a doposud, pokud je nám známo, nebyly publikovány," říká Vladimír Dvořák.

Aktuálně dokončený monitoring tuto věc ale změnil díky tomu, že pracoval se živými brouky. A to tak, že se odchytávaly do speciální pasti, následně se označili kódem a opět vypustili.

„Na základě toho jsme mohli dokumentovat takzvané zpětné odchyty. To znamená, že jsme zachytávali brouky, které jsme před tím vypustili do stejného lapače. Ale ve třech případech se nám podařilo zdokumentovat přelety mezi jednotlivými lapači. A právě na tom je zajímavé to, že to nebylo ojedinělé. Jeden záznam je zhruba asi 600 metrů, druhý záznam je kolem 2,5 kilometru a nejzajímavější jsou v podstatě 4 kilometry," popisuje zoolog.

Právě takové přesuny jasně prokazují, že tyto brouci sledují, nebo řekněme stopují pro ně ideální biotopy a je pravděpodobné, že pokud se jich v přírodě bude vyskytovat více, zvýší se početnost i takových vzácných brouků, jakým je třeba trnoštítec.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio