Ve Valči začala rekonstrukce zámeckého skleníku, desítky let chátral

12. květen 2022 10:35

Zámek Valeč na Karlovarsku začal s rekonstrukcí historického skleníku. Na opravu čekal desítky let. Po obnově ho chce správa zámku pronajímat.

Zámecký skleník vznikl už v 18. století. Původně barokní objekt byl ale v 19. století přestavěný. Jeho součástí je zámecké zahradnictví a také celkem tři různé skleníky – studený, teplý a palmový.

„V původním stavu už není, ale pořád jsou tu dochované konstrukce a vytápěcí kanálky. Současná podoba je z konce 19. století. Nejhezčí část, což je palmový skleník, je dokonce katalogová stavba. Byl objednaný ve Vídni a tady byl smontovaný,“ přiblížil jeho historii kastelán Tomáš Petr.

Skleník desítky let chátral. Rekonstrukce teď začala po víc než třech letech příprav. Správa zámku chce repasovat ocelovou konstrukci, jejíž součástí je i kopule v palmovém skleníku. Kompletní obnova bude stát zhruba 36 milionů korun.

Po dokončení rekonstrukce by v něm znovu mělo být zahradnictví, ale navíc například i restaurace nebo prostory pro pořádání svateb. „Chceme sem vrátit i květiny, ale abychom skleník udrželi v nějakém chodu, naším cílem je skleník včetně zásobní zahrady pronajmout externímu nájemci,“ dodal kastelán.

Rekonstrukce potrvá minimálně do konce příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio