Varvara Divišová z Karlovarského salonu se v duchu vrací do Makedonie

17. listopad 2020

Karlovarská výtvarnice Varvara Divišová se zapojila do projektu Karlovarský salon. Věnovala svůj obraz, aby mohly Karlovy Vary získat novou sochu. Jde o akryl na plátně nazvaný Jezero I.

Autorka patří ke čtyřiadvaceti umělcům, kteří chtějí získat další peníze na stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech. Práce jednotlivých autorů postupně představuje seriál Českého rozhlasu Karlovy Vary.  

Autorčiným velkým tématem je příroda, napětí mezi nebem a zemí, vodní hladinou, detaily i různá zákoutí. „Náměty beru v přírodě, i když výsledné dílo není někdy nakonec úplně realistické. Jsou to takové přetavené pohledy,“ poznamenává výtvarnice. Inspiruje se také na tvůrčích dílnách, například v krušnohorské Horní Blatné. „Miluju ale také Pošumaví a jižní Čechy,“ vypočítává výtvarnice.

Do dražby věnovala svůj obraz Jezero I, pohled na Ohridské jezero na severu Makedonie. Akryl na plátně představuje jezero, ve kterém se zrcadlí jemný odlesk slunce. Za vodní plochou je nižší pohoří a nad ním trochu potemnělá krajina. Nejen jezero, ale celý obraz je laděný do modra.  „Když se na ten obraz podívám, tak se v myšlenkách vracím do Makedonie,“ svěřuje se Divišová. Zajímavé je, že jezero nemalovala přímo na místě, ale až po návratu. „A že je obraz zamlžený? Ono to jezero na mě tak zapůsobilo,“ konstatuje výtvarnice, která je zároveň jednatelkou Městské galerie Karlovy Vary.

Kam se pomyslně autorka vrací při své současné tvorbě? „Do Horní Blatné, kde jsem strávila workshop - jeden z mála, které se podařilo zrealizovat v době covidové. Dokončuju díla, na kterých jsem tam začala pracovat,“ uzavírá Varvara Divišová.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.