Vaření mě baví, ale módní návrhářství už mi začalo chybět, přiznává Pavel Berky

1. leden 2024

Rodák ze Slovenska, Pavel Berky, je módní návrhář, výtvarný umělec a semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020. Vydal úspěšnou kuchařku a spolu s přítelem Matějem vymýšlí a připravují nové recepty. Jejich jídlo nejen že krásně vypadá, ale i báječně chutná.

„Já jsem Vánoce strávil tradičně s rodinou a Nový rok s kamarády. Pozvu je k sobě domů a pohostím je. Letos to bude možná trochu zvláštní, protože máme nový dům a chtěli bychom v něm oslavit prvního silvestra. Fungujeme tam jen na suchém palivu, což se odrazí i ve způsobu přípravy jídla. Zatímco byl silvestr vždy o hromadách jídla a pití, o zábavě, tak letos budeme na vesnici o 28 obyvatelích a budeme topit dřevem.”

Můžete nám prozradit dobrý silvestrovský recept?

„To je takový, který zasytí celou partu a je to něco zajímavého, originálního. Mám v kuchařce úžasný a jednoduchý recept na sýrové krokety. Nastrouhaný sýr se smíchá se sněhem z bílků, vytvarují se kuličky, které se usmaží. Výborné to je namočené do skvělé marmelády nebo do čatný, anebo s kuličkou hroznového vína. Navíc to vypadá luxusně, pokud se to dobře ozdobí.”

Chystáte i nějakou pomazánku, jednohubky?

„Ano. Bude hodně jednohubek i pomazánek a vždy chystáme jedno teplé jídlo. Loni to byla asijská kuchyně, kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce. Hlavně toho musí být kotel, protože nikdy nevíme, kdo na party přijde. Máme den otevřených dveří.”

Co Pavle chystáte v novém roce? Novou kuchařku, nebo nový pořad o vaření?

„Pokud dostanu nabídku na nový pořad, budu určitě rád. Jinak já jsem před rokem řekl, že už nebudu chystat novou kuchařku - teď jsem ve fázi, že by možná nějaká nová mohla být. Za těch několik let se mi v šuplíku nasbíralo dost nápadů. Určitě bych se chtěl vrátit k módě, ale objeví-li se něco zajímavého, rád se do toho pustím.”

Když jste zmínil módu, prozraďte nám, co vaše návrhářská profese?

„Zrovna nedávno jsem měl možnost obléknout první dámu. Tedy dveře do světa módy se mi zase pomalu otevírají, za což jsem rád. Ne že by mě to vaření přestalo bavit, naopak, ale móda mi chyběla. Tedy to by se dalo říct že je mým soukromým cílem v novém roce, zapracovat opět na módě.”

autor: Dušan Vágai
Spustit audio