Vánoční trhy v Chebu počítají s novinkou. Sníh bude, i kdyby počasí nepřálo

25. leden 2017

Příští chebské vánoční trhy by mohly být na sněhu, i když umělém. Největší a také nejnavštěvovanější trhy v Karlovarském kraji měly v posledních letech na sněhovou nadílku zatím smůlu.

„S pořadateli adventních trhů jsme trhy vyhodnotili a přišli jsme s novými nápady, jak tuto velkolepou akci ještě zpestřit. Protože v posledních letech je zimní počasí velmi vrtkavé, chceme mít nadcházející vánoční trhy opravdu bílé. Rádi bychom si na zahájení zapůjčili sněhovou sprchu, což je menší obdoba sněhového děla, které používají provozovatelé vleků na sjezdovkách," říká starosta Petr Navrátil.

Zařízení, které dokáže z vody vyrábět sníh, i když je několik stupňů nad nulou, by se mělo postarat, aby v Chebu vládla vánoční atmosféra bez ohledu na rozmary počasí.

Město letos zřejmě rozšíří zahájení trhů až do horní části náměstí

Vzhledem k stále se zvyšujícímu počtu návštěvníků, je třeba zajistit i lepší organizaci. Lidí, kteří míří na slavnostní zahájení, je totiž stále více. To loňské, co se týče návštěvnosti, daleko překonalo všechny předcházející ročníky.

„Lidé stáli natěsnáni na sobě v prostoru za stánky, na chodnících, parkovištích a v horní části náměstí až prakticky k Prioru," popsal starosta.

„Na toto se budeme muset opravdu zaměřit. Bude nutné kvůli bezpečnosti návštěvníky usměrnit do několika koridorů a vyznačit únikové trasy. Třeba pomocí přenosných zátarasů. Stejně jako se to dělá například na rockovém koncertě," dodal Navrátil.

Skladba adventních trhů by měla být zachována. Loni město zakoupilo padesát párů bruslí, které si mohou lidé bezplatně zapůjčovat. Nyní jsou k dispozici na chebském zimním stadionu. Možné změny v rámci trhů zaznamená i dětský koutek, kde by vedle kolotoče mohly být i další dětské atrakce jako například perníková chaloupka.

Chebské vánoční trhy nabízejí kromě prodejních stánků s vánočním zbožím také koncerty nebo umělé kluziště přímo pod Špalíčkem. Radnice za ně dává přes pět milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio