Vánoční božský puding
podle paní Mirky
Suroviny na 4 porce:
2 vanilkové pudingy
500 ml mléka
2 x 250 ml šlehačky (celkem1/2 litru)
80 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
rum nebo rumová esence
marmeláda, ořechy, rozinky, ovoce – všeho podle chuti a podle možností
1 balíček cukrářských piškotů
Postup:
Mléko nalijeme do většího kastrolu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Do 250 ml šlehačky rozkvedláme pudingy. Tuto směs vlijeme za stálého míchání do vroucího mléka. Na mírném ohni povaříme 1 – 2 minuty, celou dobu varu mícháme, pěkně ode dna, aby se puding nepřipálil. Potom stáhneme z ohně, vmícháme rum nebo rumovou esenci a necháme vychladnout. Aby se nevytvořil na povrchu škraloup, kastrol přiklopíme poklicí nebo překryjeme mikrotenovou fólií. Když je puding úplně studený, opatrně do něho vmícháme dotuha ušlehanou druhou šlehačku. Ještě před tím je dobré puding dobře promíchat nebo našlehat metlou.
Do velké mísy naskládáme podle vlastní fantazie piškoty slepené marmeládou, rozinky, ořechy, zalijeme pudingem a takto pokračujte, až všechny suroviny vypotřebujete. Poslední vrstva musí být puding. Povrch ozdobíme ovocem a v chladu necháme dobře proležet.
Celková doba přípravy cca 20 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.