Vánoce bodují i na síti. Lidé se na internetu zajímají o Boží Dar

25. prosinec 2016

Vánoce jsou tady, proto Češi na internetu hledají vše, co se tohoto svátku týká. Na největším českém vyhledávači se tak kromě Ježíška lidé zajímají o koledy, betlémy a také o Boží Dar.

Nejvýše položené město v České republice, které najdeme v Karlovarském kraji, si lidé v uplynulém roce vyhledali v téměř 141 tisících případů. Nejčastěji se lidé od prosince 2015 do listopadu 2016 zajímali v souvislosti s Božím Darem o ubytování, o počasí a o webovou kameru, na které aktuální počasí uvidí.

V jedné třetině případů však lidé pátrali po Božím Daru společně s Ježíškem. Někteří hledali Ježíškovu cestu na Božím Daru, jiní zase poštu nebo konkrétně dopis.

Není se čemu divit. Jedno z nejmenších měst Česka bylo totiž vyhlášeno Ježíškovým městečkem. Kromě toho, že zde více jak 20 let funguje Ježíškova pošta, kam mohou děti posílat svá přání, tak byla na Božím Daru zřízena i Ježíškova cesta. Na ní se děti seznámí s Ježíškem a jeho pomocníky.

K Vánocům neodmyslitelně patří také koledy

Ať už lidé v uplynulém roce hledali texty nebo nahrávky, slovo „koleda“ zadali v různých spojeních téměř 210tisíckrát. Naprostá většina se týkala Vánoc, jen minimum Velikonoc.

A jaké koledy lidi zajímají nejvíce? Jednoznačně vede domácí tvorba. Žebříčku nejhledanějších koled ve vyhledávání kraluje „Štědrý večer nastal“ s 30procentním podílem na všech hledáních. Na druhém místě je koleda „Nesem vám noviny“. Na třetí místo zájmu se vklínila koleda My tři králové. V žebříčku nejhledanějších koled jsou také Rolničky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio