V zaniklé osadě Pomezná u Chebu pokračuje obnova historické tvrze a jejího okolí

22. březen 2021 11:50

Obnova historické tvrze a jejího okolí v Pomezné na Chebsku pokračuje. Tentokrát se práce týkají chléva. Zbouraný byl v 50. letech minulého století.

Obnova historické tvrze a jejího okolí v Pomezné na Chebsku pokračuje. Dokončený je už sklep ze 14. století. Stále také probíhají práce na dostavbě chléva, který byl zbouraný v 50. letech minulého století. Archeologové tady objevili původní koryta, trubky na vodu i pítka. 

Zachovaná pítka bývalého chléva v Pomezné

„Chlév je v mnoha věcech unikátní. Dříve jich tu na Chebsku bývalo hodně, ale když se přecházelo na JZD a podobně, tyto stavby víceméně ztratily funkci a zanikly. Tento chlév měl štěstí v tom, že stál ve svahu a nepodařilo se ho úplně zbourat,“ uvedl majitel.

I díky tomu se podařilo zachovat mnoho věcí z interiéru. Mezi nimi byla například i historická míchačka na krmivo. „Když jsme to odkopávali, všichni nad tím kroutili hlavou. Pak jsme tu měli na návštěvě strýčka z Moravy, který se věnuje zemědělství od dětství. Ten nám vysvětlil, že to je míchačka na krmivo,“ doplnil Jaška.

Co všechno archeologové v místě objevili a jak historická tvrz dříve vypadala, si poslechněte v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio