V ulicích Karlových Varů se dočasně objeví pískové sochy zakladatele města

26. únor 2016

Letošní turistická sezóna by měla být pro Karlovy Vary symbolická. Zejména v souvislosti s připomínkou 700. výročí narození panovníka Karla IV. Lázeňská metropole se přitom chystá přivítat svého zakladatele hned několikrát.

Vladař Karel IV. přijíždí se svou družinou do Karlových Varů vždy při zahajování lázeňské sezóny. V úvodu května přijede i letos. Oslavy sedmistého výročí narození zakladatele města ale radnice rozdělila na tři hlavní části.

„Těmi třemi mezníky v průběhu roku bude samozřejmě zahájení lázeňské sezóny. Taktéž na toto výročí bude navázán Karlovarský karneval a určitým vyvrcholením bude v říjnu festival světel, což bude audiovizuální pojetí na trase od Alžbětiných lázní až po Císařské lázně. Je to vlastně videomapping na pěti historických objektech,“ říká primátor Petr Kulhánek.

V průběhu sezóny prý budou součástí společenských akcí mnohá překvapení

Například prezentace opravených dvou soch Karla IV. v centru města anebo instalace unikátních pískových soch. „Budou to modely Karla IV, ale i Zámecké věže nebo korunovačních klenot. Někdy před dvěma lety proběhl v Písku festival soch z písku a jsou to nádherná díla,“ pochvaluje si Kulhánek.

Císař Karel IV. se letos veřejnosti představí v nově ušitém dobovém kostýmu, který si magistrát objednal u kostymérů pracujících pro film. Město si nechalo speciálně pro letošní rok zhotovit i repliku historické královské koruny.

„Tvůrci slíbili, že podobnou korunu už vyráběli pro nějaký historický seriál, kdy jeden ze spoluautorů spolupracoval s historiky. Takže to rozhodně nebude žádná fantazie, ale blízké i k tomu, aby se dala běžně používat,“ tvrdí náměstek primátora Jiří Klsák.

Podle něj budou v průběhu roku představovat Karla IV. známí i neznámí herci. Podle předběžných zpráv se má během září a října v lázeňské metropoli zastavit i putovní výstava mistrovských replik českých korunovačních klenotů.

autor: zdt
Spustit audio