V sokolovském muzeu představili své šperky a fotografie manželé Vášovi z Habartova

30. září 2019 10:00

Dekorované sklo, šperky a fotografie vážek na plátně mohou vidět návštěvníci Sokolovského muzea. V prvním patře budovy zámku je tam pod názvem Srdeční záležitosti vystavují manželé Adéla a Miloš Vášovi z Habartova.

Adéla Vášová fotí například různá schodiště. Za svůj nevydařenější snímek z této oblasti považuje Santiniho schodiště v tepelském klášteře, návštěvníci uvidí také schodiště v budově rizalitu na Horním hradě u Stráže nad Ohří. Démonicky působí industriální snímky s velkorypadlem z Dolu Jiří na Sokolovsku, také kvůli oblakům. „Fotografuji HDR technikou, kterou mám ráda,“ vysvětluje autorka plastičnost mračen na svých snímcích. 

Věnuje se také výrobě šperků, hlavně náramků a broží. „Jsou z polymerové hmoty. Ráda používám pudry. Ve výsledku díky nim vypadají ozdoby jako z kovu,“ prozrazuje techniku své práce Adéla Vášová. Polymerovou hmotu používá i při zdobení skleniček na víno, kterým vytvoří specifický barevný „kabát“. Sklo zůstane viditelné pouze na zhruba dvoucentimetrovém okraji nahoře.

 Miloš Váša si oblíbil fotografie zobrazené na plátně. Na jemném, až pastelovém pozadí tak lépe vyniknou ostré kontury snímků zvětšených vážek, na které se specializuje. „Mým koníčkem je, že když dofotím vážku, tak jí zkouším nalákat, aby si sedla na můj prst. Takhle už mám vyfoceno asi osmadvacet druhů vážek,“ pochlubil se Miloš Váša. Výstavu Srdeční záležitosti manželů Adély a Miloše Vášových si můžete v sokolovském zámku prohlédnout do třetího listopadu.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio