V sokolovském kostele straší návštěvníky přeludy s kamennými tvářemi na fotkách Milana Nápravníka

6. březen 2020 10:00

Přeludy s kamennými tvářemi v mysteriózním prostředí mohou vidět na fotografiích návštěvníci sokolovského kostela svatého Antonína Paduánského. Díky triku je vytvářel surrealista Milan Nápravník.

Milan Nápravník (1931 – 2017) měl široký tvůrčí záběr. Pracoval jako dramaturg Československé televize, stál u začátku vysílání televizních Večerníčků. Po sovětské okupaci emigroval do Západního Berlína, žil ve Francii a od roku 1970 v německém Kolíně nad Rýnem. Tam pracoval jako rozhlasový redaktor.

Od osmdesátých let se začal živit jako malíř, sochař a umělecký fotograf ve svobodném povolání. Po roce 1989 žil a pracoval v Praze a Kolíně nad Rýnem. „Milan Nápravník byl nejenom výtvarným fotografem, ale byl také filozofem, básníkem. Ale hlavně tělem a duší surrealistou,“ charakterizoval autora kurátor výstavy Josef Vomáčka. 

Které z jeho prací mohou vidět návštěvníci sokolovského kostela? „Jsou to svérázně zpracované fotografické objekty, které jsou utvářeny zrcadlením podle centrální osy. Vytváří velmi svérázné objekty, dá se říci obludy, které na nás tady v kostele číhají a straší,“ poznamenává kurátor Vomáčka. 

Výstavu prací někdejšího dramaturga, rozhlasového redaktora, básníka, sochaře a fotografa Milana Nápravníka můžete vidět v sokolovském kostele svatého Antonína Paduánského do 25. března.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio