V Sokolově mají postižení nové terapeutické dílny

18. říjen 2011

Lidé s mentálním postižením mohou v Sokolově využívat nové terapeutické dílny, které vznikly jako součást projektu Karlovarského kraje na poskytování služeb sociální prevence. Jejich vybudování přišlo na zhruba 3,4 milionu korun a náklady pokryla dotace Evropského sociálního fondu. Dílny vznikly v nevyužívané části internátu živnostenské školy, jejich provoz zajistí centrum Mateřídouška.

Denní centrum Mateřídouška, které už podobné zařízení provozuje v Chodově, může nabídnout v sokolovských dílnách až 35 míst. Budou je využívat především dospělí a mládež po dokončení školní docházky se středně těžkým mentálním postižením.

Sociálně terapeutické dílny jsou jakýmsi předstupněm práce v chráněných dílnách. Lidé se v nich učí pracovat a sociální pracovníci při jejich vedení uplatňují individuální přístup podle schopností a možností každého klienta. Výrobky, které při terapii vytvoří, zatím nikde nelze koupit. Postižení lidé mohou pracovat s kovem a dřevem, navštěvovat keramickou dílnu, nebo se naučit pracovat s textilem. K dispozici mají i cvičnou kuchyň a kreativní dílnu.

Přestavba terapeutických dílen, které v Sokolově dosud chyběly, trvala od července do září. Na jejich vytvoření využil kraj peníze určené pro individuální projekt orientovaný na poskytování služeb sociální prevence. Po terapeutických dílnách v karlovarské čtvrti Stará Role a v Sokolově vybuduje kraj i třetí v Karlových Varech - Drahovicích. Celkově tak kraj vynaloží na veškeré dílny v regionu celkem 12,4 milionu korun.

autor: zdt
Spustit audio