V rámci Revma dne ve Františkových lázních lékaři vyšetřovali zájemce na artritidu

13. říjen 2013

Stovky lidí využily v sobotu bezplatné vyšetření na artritidu. V rámci 1. ročníku Revmadne lékaři radili zájemcům třeba ve Františkových lázních. Doktoři varují, že artritida nepostihuje jen starší lidi, ale týká se i mladších. Preventivní vyšetření by měl proto podstoupit každý.

„Pokud u sebe člověk odhalí nějaké příznaky, měl by se nechat vyšetřit. Vstupním předpokladem k tomu, aby se člověk dostal k revmatologovi, je vyplnění registrační kartičky, kde pacient odpovídá na základní otázky, jako jsou bolesti kloubů a zad. V případě, že pacient zaškrtne některou z těchto možností a souhlasí s minidiagnostikou, dostane se k lékaři, ten udělá rodinnou a celkovou anamnézu a podívá se na klouby nebo na postižené místo,“ řekla za organizátory akce Hana Šindelářová.

Revmatolog pak vyloučí nebo potvrdí, jestli jde o zánětlivé revmatologické onemocnění. Pokud zjistí, že jde o potencionálního pacienta, tak ten dostane vizitku z revmadne, že se nechal takto vyšetřit a pak i seznam s odborníky, které může nebo by měl navštívit, tedy až po poradě se svým ošetřujícím lékařem.

Revma ale nepotkává jen starší lidi, setkávají se s ním i mladší ročníky. Většinou jde o lidi aktivní, kteří můžou mít bolesti a odůvodňují si je třeba sportem.

Velmi často přitom může dojít k podcenění této choroby. Revmaden by měl proto upozornit na možnost zánětlivého revmatického onemocnění.

Spustit audio