V Plzeňském kraji se zruší desítky autobusových spojů

23. leden 2021

Na konci ledna přestanou v Plzeňském kraji jezdit desítky autobusových spojů. Hejtmanství totiž musí kvůli koronavirové pandemii a nižšímu rozpočtu výrazně šetřit. O pravidelné spoje tak přijdou lidé dojíždějící do práce i školáci.

O půl milionu kilometrů méně, než bylo původně v plánu, najedou letos autobusy v Plzeňském kraji. O pravidelné spoje přijdou lidé dojíždějící do práce i školáci. Hejtmanství totiž musí kvůli koronavirové pandemii a výrazně nižšímu rozpočtu šetřit. Poměrně výrazně se tyhle změny dotknou severního Plzeňska a Kralovic. I tady začnou platit nové jízdní řády mimořádně už 31. ledna.

O spoj přijdou školáci dojíždějící do Kralovic

Hodně se změny dotknou také Kralovic, podle krajského organizátora veřejné dopravy v kraji, společnosti POVED, je to více než 30 změn a některé linky se zruší úplně. „Jedna věc je dojíždění do zaměstnání a druhá věc je dojíždění do škol směrem na Plasy, kde je střední škola, tu mimochodem provozuje Plzeňský kraj. Tam byla návaznost mnohokrát narušena změnami, to byly lety ověřené spoje, které navazovaly na konce vyučovacích hodin,“ myslí si starosta Kralovic Karel Popel.

Mrzí mě, že má být zrušen spoj z Kralovic v 1 hodinu a 7 minut, kterým odjíždí školáci po vyučování domů do okolních vsí. Nevím, proč by tu děti měly hodinu, dvě čekat na spojení,“ pokračoval starosta.

Fakt, že lidé teď během pandemie pracují z domova a školáci mají distanční výuku, by neměl být při rušení linek rozhodující. Data jsme sbírali za září minulého roku, nebo i z minulých let. Snažili jsme se redukovat spoje, aby byla možná náhrada. Pokud ta obsazenost byla nízká, třeba pod pět cestujících, tak spoje byly většinou zrušeny,“ vysvětlil Martin Fencl, který za POVED spoje analyzoval.

Spoje si mohou obce zaplatit

Mimořádné změny jízdních řádů od 31. ledna se dotknou více než 330 autobusových spojů, řada z nich je upravená nebo zrušená. Pro obce existuje možnost, jak si některé spoje udržet, musí si za to ale zaplatit. „To znamená, že budou mít smlouvu s Plzeňským krajem a některé ty spoje si budou moci doplatit, je to 40 korun za kilometr,“ řekl Fencl. Za spoje si už teď připlácí Přeštice, Merklín nebo některé spoje na Rokycansku.

Od 31. ledna se změní ještě jedna věc. Začnou fungovat spoje na zavolání. „V jízdních řádech jsou označeny symbolem telefonu a jde o zastávky, kam lidé sice pravidelně nejezdí, ale zároveň neexistuje jiná možnost spojení, nejsou to ty důležité spoje do škol nebo do zaměstnání,“ upřesnil mluvčí hlavního autobusového dopravce v kraji Arriva Jan Holub. Tyto spoje je nutné objednat minimálně 30 minut před odjezdem autobusu z výchozí stanice.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio