V parku miniatur v Mariánských Lázních přibyla další maketa

2. listopad 2016

V parku Boheminium v Mariánských Lázních přibyla další maketa. Jedná se o model statku v jihočeských Holašovicích. Jde o první miniaturu, která letos v parku se zmenšenými maketami vzácných architektonických památek Česka přibyla.

Zatím je v parku z Holašovic jen část. Podle Josefa Kusíka, který se na výrobě modelu Holašovic podílel, by se měl model postupně rozrůstat o další domy.

Samotný model statku vyrobili vězni z Horního Slavkova. Práce na novém modelu přitom trvala rekordně krátkou dobu. Stavba trvala měsíc a půl.


Holašovice, které jsou zapsané na seznamu památek UNESCO, jsou unikátním souborem budov ve stylu vesnického baroka. Komplex 23 usedlostí z druhé poloviny 19. století zůstal téměř nezměněn.

V parku je nyní asi šedesátka modelů v měřítku 1:25. Každý z nich má kovovou konstrukci a samotný model je z plastu. Musí být navíc rozebíratelný, aby se dal na zimu sklidit.

Park Boheminium patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí v Mariánských Lázních. Ještě letos tam přibyde další model. V listopadu se návštěvníkům představí zámek Humprecht.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio