V Ostrově skončil festival Oty Hofmana, vyhrála pohádka Dvanáct měsíčků

10. říjen 2013

45. ročník Filmového a televizního festivalu v Ostrově na Karlovarsku má svého vítěze. Stala se jím česká pohádka Dvanáct měsíčků režiséra Karla Janáka, která získala cenu dětského diváka. Cenu Oty Hofmana za dílo v kategorii pro děti do 12 let si z Ostrova odváží tvůrci filmové pohádky Šťastný smolař.

Hlavní téma letošního ročníku festivalu byly Hry a volný čas. Dětem se představilo celkem 11 snímků, pět v soutěži filmů, tři v soutěži televizní tvorby a tři v sekci tematických filmů. V čele pětičlenné poroty usednul režisér Juraj Šajmovič.

O vítězné pohádce Dvanáct měsíčků rozhodli svým hlasování děti, hlavní návštěvníci festivalových projekcí. V soutěži zabodoval i snímek Šťastný smolař režiséra Jiřího Stracha. Ten byl úspěšný i díky ceně za herecký výkon Filipa Cíle a Ivana Trojana. Cenu za nejlepší dívčí herecký výkon získala Jana Pidrmanová za roli ve snímku O pokladech. Cenu dětské poroty Křištálový šaton obdržela pohádka Sněžný drak režiséra Eugena Sokolovského.

Filmový a televizní festival Oty Hofmana, původně Národní přehlídka filmů pro děti, vznikla v roce 1969 z iniciativy nadšenců, ostrovských učitelů a členů Dětského filmového klubu Martin.

Pravidelným návštěvníkem a fandou přehlídky byl scénárista a spisovatel Ota Hofman. Po létech jeho patronátu nejen nad přehlídkou, ale i celou dětskou tvorbou, byl nově se formující festival pojmenován Festival Oty Hofmana.

autor: zdt
Spustit audio