V Ostrově mají opravenou bránu do zámeckého parku i barokní sochu

4. listopad 2016

Město Ostrov nechalo zrestaurovat sochu svatého Jana Nepomuckého a sloupovou vstupní bránu do zámeckého parku. Opravy obou památek v zámeckém parku stály 300 tisíc korun.

„Částka 90 tisíc pochází z městského rozpočtu a zbylých 210 tisíc korun pokryje dotace ministerstva kultury z programu na obnovu památkových zón,“ říká starosta Pavel Čekan.

Barokní socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1807 původně stála u Jánského mostku přes Bystřici. Po vichřici v polovině minulého století byla poškozena a posléze přemístěna do zámeckého parku.

„Nyní se dočkala restaurování a také obnovy chybějící svatozáře s pěti hvězdami. Proběhlo také její vyčištění a zpětné osazení na podstavec,“ uvedl místostarosta Josef Železný.

Socha svatého Jana Nepomuckého byla demontována a na restaurování odvezena do ateliéru, kde byla očištěna, odsolena a byly z ní odstraněny nevhodné vysprávky. Také byl hloubkově zpevněn kámen.

Západní vstupní brána do zámeckého parku ze Staroměstské ulice, se dočkala restaurování přímo na místě. Došlo k jejímu vyčištění a brána byla barevně sjednocena.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio